På midsommarbordet
Nästa vecka är det Midsommar, en av de vackraste högtiderna vi har i detta land tycker iallafall jag. I år blir det som jag nämnt tidigare lite annorlunda firande för vår del då vi kommer befinna oss utomlands, men kan ändå inte låta bli att kika runt och samla på mig recept inför förhoppningsvis kommande år. Här är några recept jag skulle ha svängt ihop om jag skulle bjuda på midsommarlunch nästa vecka. Va sägs om färsk potatisallad med jordgubbar? Lite nytänkande och om inte annat snyggt som attan för ögat.
Färsk potatissallad med jordgubbar
Ingredienser - 4 port
0.8 kilo små färskpotatis
½ tsk salt
2 msk olivolja
½ liter jordgubbar
Dill (finhackad)
0.5 dl parmesan (nyriven)
Salt & peppar
Gör så här:
Koka potatis med lite salt i ca 20 minuter. Koka inte sönder, känn med sticka. Låt svalna. Halvera. Finhacka dill.
Grovriv parmesan. Ansa och halvera jordgubbar. Blanda ingredienserna i en bunke. Salta lätt och dra några varv med pepparkvarn över.
Matjeröra i glas
Ingredienser - 4 port:
1 filé matjesill
2 st Ägg
½ rödlök
2 kvistar dill
Svartpeppar (grovmalen)
1 dl gräddfil
Gör så här:
Hårdkoka ägg i ca 10 minuter. Låt kallna i kallt vatten. Skala och finhacka lök. Skala och finhacka ägg. Finhacka dill. Skär sillen i bitar. Blanda allt försiktigt. Varva röra med gräddfil i små glas. Toppa med svartpeppar och lite dill.
Pestosill
Ingredienser - 4 port
400 gr inläggningssill
1 kruka basilika
1 dl olivolja
½ tsk sambal olekpasta
½ tsk salt
1.5 dl riven parmesan
½ citron (skalet)
Gör så här:
Häll av spadet från sillen. Skär i 2-cm stora bitar. Riv parmesan. Riv citronskal. Lägg i matmixer alla ingredienserna utom sillen. Mixa hastigt. Lägg sill och mix i en burk eller bunke. Låt stå och dra i 30 minuter.
Snaps med fänkål och citron
Ingredienser - Flaska 70 dl
1 fänkål
1 citron (skalet)
2 msk honung
6 cl Brännvin special
Gör så här:
Tvätta fänkålen ordentligt. Skiva den tunt. Riv gult citronskal (ej det vita som är beskt). Blanda fänkål, citronskal och honung med brännvinet. Ställ svalt och mörkt i 1,5 dygn. Sila bort fänkål och citronskal.
Låt stå svalt och mörkt i ytterligare 10 dagar. Serveras kylskåpskall.
Jordgubbstårta
Ingredienser - 10 bitar
Sockerkaksbotten
Vaniljkräm
Fyllning
3 dl jordgubbar (mosade)
Garnering:
5 dl grädde
6 dl jordgubbar
Gör så här:
Mosa jordgubbarna (bären). Dela sockerkaksbotten i tre delar. Lägg vaniljkräm på de två undre bottnarna. Lägg jordgubbssylt på den mellersta. Lägg på den tredje med gräddytan uppåt. Garnering: Vispa grädden fast. Bred på ett ganska tjockt lager med stekspade. Spritsa grädde för dekoration och garnera med jordgubbar.
Lycka till! Recept & bilder kommer från meny.se.
Vilket snyggt collage. Hoppas, hoppas att det blir fint väder!
God Morgon!
Åh, nu blir jag inspirerad! :) Potatissalladen med jordgubbar var ju spännande. Varför inte, liksom? :)
Sista dagen innan en veckas semester! Härligt! Hoppas vädret blir bra. Slipper jag frysa eller bli blöt, så räcker det gott, men "supervärme" är så klart alltid välkommet. :) Varmt och skönt ska väl ni få det i alla fall -hoppas resan blir härlig! :D
Ha en bra sista jobbdag såhär före ledighet! :) Blir det en veckas ledighet för er också, eller börjar ni en längre semester?
Massor kramar!
Mmm va gott allt ser ut! :)
Igår snodde jag ett recept av dig, mozzarellapajen! ;) Älskar paj av alla slag, pajgalen som jag är, haha.
Ha en fin fredag. Kramar
God morgon! Vilka läckra recept. Jag älskar midsommar, det är en underbar högtid =) I år blir det firande ute på landet. Ni kommer få en härlig vecka i Grekland med sol och bad! Ha en toppenhelg och en riktigt härlig semestervecka =) Kramkram
Midsommar är en HÄRLIG högtid! : - ) Jättesmaskiga recept du tipsar om!
Önskar dig & maken en UNDERBAR resa till sköna Grekland!
Ha en fin helg!/KRAMAR Emma
Å så gott och inspirerande! :)
Midsommarmat är ju så fantastisk! Man får ju lägga band på sig för att inte laga allt för mycket. Jag har väldigt svårt att göra det enkelt. :)
Jordgubbar passar ju faktiskt till all sommarmat!
Vi brukar ha fest på ön på midsommar med massor av folk som sover kvar, men i år så kommer vi vara själva med miniprinsen. Känns bra det också.
Att vara utomlands låter ju inte helt fel det heller :)
Kram!
TACK FÖR RECEPTET.DET LÅTER GOTT.DU FÅR HA EN TREVLIG RESA.
VI HAR INTE FIRAT MIDSOMMAR HEMMA PÅ 4ÅR,SÅ DET SKA BLI MYCKET ROLIGT.
EFTER MIDSOMMAR ÅKER VI TILL GOTLAND 14 DAGAR.HÄRLIGT.VI LÄNGTAR.
SEN STOCKHOLM 14 DAGAR.LÄNGTAR OCKSÅ.
KRAM EVA
Gud, vad gott det ser ut! Särskilt salladen med jordgubbar - mums!! Hoppas att ni kan leta upp nån liten sillbit i Grekland på midsommar ;-)
Kram Nina
Mmm gott,
jag skulle gärna komma på midsommarlunch hos dig :-)
ha en skön helg,
kramisar!
Massor med godis!!!!
Vi åker norröver till midsommar, få se om jag tar med och gör några av dessa goda recept!!
( Jag gillar särskilt potatissalladen och pestosill receptet)
Kram!
(Ett tips på en bra restaurang om ska till Platanias är "Symposium")
Åh, allt ser urgott ut! Börjar kurra i magen här..
Måste erkänna att jag är rätt avis på dig & maken som drar till Grekland i helgen. Härligt med solresa, så se till att njuta till max! Men det kommer ni garanterat att göra ;)
Ha en fortsatt mysig fredagkväll! Kraaam /Miia
Åhhh det ser ljuvligt gott ut!!! Tack för inspirationen. jag har utmaningen att försöka svänga ihop en midsommarmiddag i shanghai utan sill och nypotatis...
åh så gott! Jordgubbstårtan ser riktigt smaskig ut :)