Moderlig men ändå totalt okunnig


Ett av denna kvälls tidsfördriv. Mys i soffan med senaste ELLE
Mat & Vin. Ska tända ljus och mysa i soffan, perfekt när det
åskar och regnar utanför fönstren.

Sitter uppkrupen i soffan med regnet smattrandes mot balkongens glasräcke. Klarade mig med nöd och näppe från att hamna i regnet på väg hem från jobbet. När jag klev innanför ytterdörren först då öppnade sig himlen och det fullkomligt vräkte ner. Ibland ska man ha turen på sin sida, för det hade inte varit särskilt trevligt att traska i allt detta blöta det är en sak som är säker. 

Blir en lugn hemmakväll i soffan. Ska om jag "orkar" försöka sätta mig in i detta med föräldrapenning och vad det kommer att "kosta" mig att vara hemma med myran. Så mycket att sätta sig in i så hälften vore nog. Har bland annat ett moderskapsintyg liggandes här som jag fick med mig sist från barnmorskan. Trodde hon skämtade när hon sa att hon skulle hämta mitt moderskapsintyg? Låter verkligen uråldrigt och jag fattade först inte vad jag skulle med det till? Men tydligen ska det postas till försäkringskassan, så det är väl bara att göra då, moderlig som jag tydligen är. Det finns ju t o m papper på det nu som sagt ;-)

Nej, jag har verkligen urdålig koll på det mesta runt det praktiska med att bli förälder. Sött, enkelt och fluffigt att drömma om den lilla gosiga bebisen som (förhoppningsvis) ska komma till oss och allt lullull kring den delen, men den praktiska är inte fullt så lustig och rosa skimrande. Många praktiska frågor är det som snurrar i skallen: Hur länge ska jag vara hemma? Ska jag ta ut alla dagar på en gång eller ska jag spara på dem? Hur mycket ersättning får jag per dag? Osv. Klurigt, hur ska jag ha en aning, jag har aldrig varit i denna sits förut...

Något jag KAN är hur man myser med en bra tidning, så detta ska jag roa mig med när jag inte orkar tänka på det där praktiska mera. Senaste ELLE Mat & Vin, ser härligt lockande ut med sitt fina omslag. Blir sååååå sugen på kräftor när jag ser bilden, mums!

Ha nu en mysig kväll. Här blixrade det precis till och mullrar lite småläskigt, åska på G, jo man tackar... Tur maken är påväg hem!

Kramar ♥

Kommentarer
Postat av: Zandra

Jag håller helt och hållet med dej, så mycket praktiskt runt omkring som man ska sätta sej in i som man verkligen inte hänger med i. Började också kolla runt och räkna lite på föräldrapenningen vette tusan om jag vart så mkt klokare... :-) Men de löser sej nog!

Ha en mysig kväll!

Kramar

2010-08-17 @ 18:28:31
URL: http://lillalallas.blogg.se/
Postat av: Anonym

Ett värdefullt tips om du vill vara hemma längre är att ta ut minimalt med dagar i början och lev "fattigt" man är ändå hemma mycket och nöjena är relativt billiga.

Sen när din bebis fyller ett år är du tvungen att plocka ut ersättning 5 dagar i veckan, och då försvinner de fort...

Önskar att någon berättat det för mig=(

2010-08-17 @ 18:45:17
Postat av: Tina

Tack för en underbara blogg! Du verkar vara helt fantastisk. Du kommer med all säkerhet bli en fantastisk mamma. Är inne och "kikar" med jämna mellanrum (ibland flera gånger om dagen). God smak har du och duktig på det mesta. Din make har haft tur som "hittat" dig!! Förresten, du har inte sett någon snygg säng? Är på jakt efter en ny. Ta hand om dig och njut av din graviditet. Kram på dig!!

2010-08-17 @ 18:58:32
Postat av: Emmy

Du lär dig snabbt ;) Efter några månader så är man proffs på föräldrapenning :P



2010-08-17 @ 19:09:40
URL: http://emmyt.blogg.se/
Postat av: Mamma Stina

Hej! Vilken vecka är du i?

Har ni möjlighet så tycker jag att ni ska spara dagar om det går. Då kan du om du vill dryga ut helgerna i framtiden och vara hemma fre lö o sö! Eller varför inte en extra semestervecka?

2010-08-17 @ 19:10:40
URL: http://minbebis.com/blogg/stina/
Postat av: Annas inspiration

Hej vackra vännen!



TACK för din snälla kommentar, den värmer. Känner mig ganska ful just nu :-(



Föräldrapenningen ja...ärligt så gav den mig rysningar. Mitt tips är att du går in på försäkringskassans hemsida och tittar på deras videos och läser liite i taget så slipper du bli snurrig i mössan. Det finns även en kalkyl så du kan räkna ut på ett ungefär vad du får ut genom att fylla i olika antal dagar.

Jag fyller i min fp på nätet med hjälp av bankid, fungerar bra. Jag har visserligen bara fått en utbetalning, har ju havandeskapspenning innan jag går på fp. Tyckte det var snurrigt att fylla i de papperna men då fick jag hjälp av chefen och havandeskapspapperna slipper du :-)



Oj det blev långt! Jag hade heller INGEN KOLL, men fråga vänner som har erfarenhet. Det är bra att vara sist ut :-)



ha en fin kväll

KRAM

2010-08-17 @ 19:16:23
URL: http://annasinspiration.blogg.se/
Postat av: Anna - Starwoman ☆

Zandra:

Haha - jag kollade också för ett tag sedan och blev inte klokare jag heller, men ska göra ett nytt försök nu som sagt ;-) KRAM



Anonym:

Tack för tipset, som sagt inte lätt att veta så toppen att få tips =) Kram



Tina:

Åh tusen tack, vilken fin kommentare, vad glad jag blir =) Tack, tack!



Jag tycker sängen NOVA från Mio är fin, såg den häromdagen. Här är en länk som jag hoppas kommr att funka: http://www.mio.se/templates/MioProdukt.aspx?id=8170&p=1



Stor kram/Anna



Emmy:

Ja man gär väl det, fråga mig om några månader och jag kan rabbla allt utantill kanske ;-) Kram



Mamma Stina:

Jag är i vecka 25 nu, går sakta men säkert framåt =)



Det där lät som ett bra tips som skulle passa mig. Tänk att kunna vara hemma på fredagarna längre fram. Toppen det ska jag lägga påminnet och räkna på =)



Kram/Anna



Annas inspiration:

Du är jättefin, men vet hur det känns att känna sig ful ibland, inget kul. Men du ÄR inte det bara så du vet =)



Ja rena rama djungeln är va det är, men får "plugga" på så ska jag väl fatta jag mä i sinom tid =)



Kramis

2010-08-17 @ 19:21:05
URL: http://starwoman.blogg.se/
Postat av: Nina - Glamourmamman

Hihi, ja det är inte konstigt att man inte fattar allt med FK första gången - jag fattar knappt andra gången ;-) Vänta du bara tills barnet är 1 år, och man ska försöka planera så att man ska behålla sin SGI, etc, etc... Suck! Kan man inte bara få vara föräldraledig liksom ;-)



Kram Nina

2010-08-17 @ 19:34:03
URL: http://glamourmamman.blogg.se/
Postat av: Nina

Jag har varit hemma i exakt 5,5 månader nu och jag fattar fortfarande inte FK. Inte ett dugg. Men det kanske kommer... Annars får jag väl vara lyckligt ovetande om allt jag (eventuellt) missar...

2010-08-17 @ 19:41:50
Postat av: Sofie

Moderskapsintyg?

Herregud, det är mycket jag inte kan om denna helt nya värld...

Ha en mysig kväll! :) Kramar

2010-08-17 @ 19:53:54
URL: http://litendelavmig.se
Postat av: Malin S

Jag fattar fortfarande inte och det funkar alldeles utmärkt iallafall. Åtminstone för mig/oss som inte hade planer att vara hemma typ 2,5 år eller så. Men om man ska dryga ut dagarna då är det nog bra att verkligen sätta sig in i det. Lycka till med byråkratin! Kram

2010-08-17 @ 20:14:06
URL: http://malinsmacblogg.blogg.se/
Postat av: Anna

Hej!

Här kommer tips på tre böcker som är jag varmt kan rekommendera att läsa innan nedkomsten av din lilla bebis. Jag gjorde misstaget att inte "läsa på" innan. För mig var det en otrolig omställning att få barn och jag tyckte att det var jättejobbigt (men samtidigt underbart förståss). Önskar då att jag vetat lite mer om hur det nya livet skulle kunna komma att bli. Visst lär man sig med tiden men om man har en liten baby som vänder uppochner på tillvaron och där amningskrångel, sömnlösa nätter, kolik och konstant gråt avlöser varandra skulle det varit skönt att ha lite mer kött på benen i form av lite läsning. De två sistnämnda böckerna är helt ovärderliga "handböcker" även när din baby väl är här. Jag hade iaf oerhört mycket hjälp och stöd av dem under min lille killes första år:

1. Att föda av Gudrun Abascal

2. The Complete Sleep Guide for Contented Babies and Toddlers, Gina ford

3. From Crying Baby to Contented Baby



Mvh

Anna

2010-08-17 @ 20:25:31
Postat av: Elle

Jag håller med, försäkringskassan är en djungel! Jag tyckte det var betydligt lättare att börja räkna då fk beräknat den sgi man har. Dvs. hur många kr om dagen man får. Då först är det lättare att börja räkna dagar och se vad man behöver/kan klara sig på. I runda slängar är det ju annars 80% av lönen om man tar ut full fp, dvs. 7 dagar i veckan och då räcker dagarna ca 1 år. tar man ut ca 5 dagar i veckan räcker dagarna ca 1 1,5 år knappt. Som ngn tidigare skrev är det bra att ta ut lite fp i början och ta ut mer senare iom. att man måste ta ut 5 dagar efter 1årsdagen för att behålla sin sgi. Men som sagt det är en djungel ;) Det reder sig ska du se :)

2010-08-17 @ 20:29:05
Postat av: marie

Gå in på försäkringskassan hemsida och kolla och ring och fråga... mycket bättre än att gå och grubbla och fundera. Snart har du en liten sötis i famnen och då vill du INTE sitta i försäkringskassans telefon kö;)

2010-08-17 @ 20:30:51
Postat av: Carolines hemligheter

Som någon skrev här ovan så måste man ta ut fem dagar när barnet fyller ett år och då tickar ju dagarna på ganska snabbt (fast om man jobbar t.ex. 1 dag per vecka en period räknas de dagarna till föräldrapenningdagarna vilket är bra), jag tror att jag kommer ta ut tre dagar per vecka denna gång fram tills bebisen är ett år för att spara på dagarna. Det är ju himla skönt att kunna ha lite längre sommarledighet under de åren när man har små barn :-)



Vad bra att vi kan ses på torsdag istället, skall vi säga på Jimmys klockan sex? Skall bli jättekul att ses igen & bli uppdaterad på magstatus och annat ;-)



Kramis & ha en mysig kväll!!!

2010-08-17 @ 20:36:52
URL: http://jagsaracaroline.blogg.se/
Postat av: Anna - Starwoman ☆

Anna:

Tusen tack för din kommentar och dina tips på böcker. Har tänkt köpa på mig några och nu slipper jag fundera på vilka, tack snälla söta =) KRAM



Elle:

Vilket fint namn du hatr ska jag börja med att skriva =)



Sedan tack för tipsen och förklaringarna. Jag tänker att jag vill vara hemma från att det att han föds i december till början av jan året efter så strax över året...



Stor kraaaam



Marie:

Ja jag ska in och läsa och kolla runt på FKs hemsida, sedan ska jag fråga ut mina vänner som har barn =) Tack för kommentaren. Kram/Anna

2010-08-17 @ 20:38:45
URL: http://starwoman.blogg.se/
Postat av: sandra

Föräldrapenning är inte helt lätt att sätta sig in i! Jag förstår fortfarande inte allt fast jag är föräldraledig med mitt andra barn nu :-) Kram

2010-08-17 @ 20:46:55
URL: http://sandraoalvin.blogg.se/
Postat av: Zandra

Ja de vart en fin färgkombo, men nu står dem spridda i lägenheten lite varstans :-)

Rummet är inte iordningjort för Lillprinzen än, jag tänkte spara på de lite till och nog göra det i ordning när han kommit. Men jag vet på ett ungefär hur de ska se ut ;-) Nu är rummet mest i ordningställt bara ifall man får långväga gäster eller nåt hihi. Pics kan komma!

Kramis

2010-08-17 @ 20:52:15
URL: http://lillalallas.blogg.se/
Postat av: Miia - There´s no place like home

Haha - ett moderskapsintyg?! Låter lite lustigt faktiskt ;)



Det är inte för vår skull som de renoverar lägenheten, utan det är nyproduktion. Krypavstånd till centrum, helt perfekt!



Hoppas du har en mysig kväll i soffan!

Kram /Miia

2010-08-17 @ 20:57:18
URL: http://theresnoplacelikehome.webblogg.se/
Postat av: Miia - There´s no place like home

Det ska bli skönt att bo så centralt faktiskt! Fast å andra sidan, så har man aldrig långt in till centrum i lilla Mariestad ;)



Mmm, det ska bli spännande att få se hur lägenheten blir när den är klar! Vi har iallafall fått tycka till om tapeter, så ett litet finger har vi med i spelet iallafall.



Kram igen!

2010-08-17 @ 21:09:07
URL: http://theresnoplacelikehome.webblogg.se/
Postat av: Carolines hemligheter

Vi blir nog kvar här i Sjöstaden ett bra tag till skulle jag tro vilket i och för sig känns helt rätt med en liten på ingående, mer barnvänligt område får man ju leta efter :-)



Med tanke på att huset vi kikade på igår kväll redan gått upp 1 200 000 i budgivning (!!!) så känner vi oss lite mätta på sjuka huspriser just nu... Men imorgon kan jag säkert inte låta bli att kika på Hemnet ändå ;-)



KRAM

2010-08-17 @ 21:12:18
URL: http://jagsaracaroline.blogg.se/
Postat av: Carolines hemligheter

Vi blir nog kvar här i Sjöstaden ett bra tag till skulle jag tro vilket i och för sig känns helt rätt med en liten på ingående, mer barnvänligt område får man ju leta efter :-)



Med tanke på att huset vi kikade på igår kväll redan gått upp 1 200 000 i budgivning (!!!) så känner vi oss lite mätta på sjuka huspriser just nu... Men imorgon kan jag säkert inte låta bli att kika på Hemnet ändå ;-)



KRAM

2010-08-17 @ 21:14:07
URL: http://jagsaracaroline.blogg.se/
Postat av: Carin - Fru A

Ja, det är verkligen en riktig djungel det där med föräldrapenning. Men vi bokade in oss på ett sådant där "info-möte" ang. föräldraförsäkringen på FK:ans kontor och det var verkligen toppen - man kunde t.om ställa egna frågor efter genomgången och få svar direkt:)

Jag valde att ta ut 3 dagar/vecka fram till att lille L fyllde ett år, och sedan 5 dagar/vecka men med låg-nivådagar. Ett tips till är att redan nu bestämma hur ni, du och maken tänkt att dela upp antalet dagar mellan er.

Lycka till med myris & allt!

2010-08-17 @ 23:12:39
URL: http://frufa.blogg.se/
Postat av: Carin - Fru A

Ja, det är verkligen en riktig djungel det där med föräldrapenning. Men vi bokade in oss på ett sådant där "info-möte" ang. föräldraförsäkringen på FK:ans kontor och det var verkligen toppen - man kunde t.om ställa egna frågor efter genomgången och få svar direkt:)

Jag valde att ta ut 3 dagar/vecka fram till att lille L fyllde ett år, och sedan 5 dagar/vecka men med låg-nivådagar. Ett tips till är att redan nu bestämma hur ni, du och maken tänkt att dela upp antalet dagar mellan er.

Lycka till med myris & allt!

2010-08-17 @ 23:12:59
URL: http://frufa.blogg.se/
Postat av: Rebecca

God Morgon!



Nej, jag har verkligen förstått att det där med föräldrapenning är galet komplicerat. :( En väninna fick chocken att hon bara skulle få den lägsta ersättningen, straxt innan barnet kom. "Rolig" överraskning...Det var inte så SGI-baserat som hon trodde. (Blir inte så när man är heltidsarbetande, så du behöver inte vara orolig.)



Och jag har förstått att få barn vänder upp och ner på allting och inget blir sig likt mer, så förbereda sig så bra man kan, är nog det bästa för att orka med. Såg att du fick några boktips. :)



Hoppas vi slipper mer regn idag. Räckte med allt som kom igår eller hur?



Massor kramar!

2010-08-18 @ 06:16:30
Postat av: //emelie&hugo + lillan i magen

Ja, det är en sjungel - men som många redan sagt så lär man sig snabbt! Så fort du vet din dagliga ersättning så är det lätt att beräkna via Mina Sidor! Skicka in Moderskapsintyget NU - det tar ett tag innan allt hinner reggas inne på FK. Och du behöver mog fylla i papper med inkomstuppgifter sen också. Tror det kommer med posten...



Vill bara säga att man MÅSTE INTE ta ut 5 dagar per/vecka när barnet fyllt 1 år. det är bara om du vill behålla din SGI (eller skydda, spara - vad man nu vill kalla det). Visst är det bra att göra det, men inget måste. Jag gjorde inte det. Jag har lite lägre ersättning idag då jag jobbar 75%, men det fungerar ändå.



All lycka!



//emelie&hugo + lillan i magen

2010-08-18 @ 08:11:48
Postat av: Camilla

Tycker frågorna kring FP fortfarande gör sig påminda..det är verkligen inte helt enkelt att reda ut allt, och inte så lätt att under graviditeten veta hur man ska planera - och det behöver man ju som tur är inte, men har man liksom jag ett stort behov av kontroll och planering så..;-) Finns en helt ok info kväll man kan anmäla sig till via FK:s hemsida.



Njuta av en tidning hörs onekligen lockande, kan säga som så att passa på att gör det nu INNAN bebisen anländer ;-)



Ha en fortsatt fin onsdagkväll, kramar/Camilla

2010-08-18 @ 18:52:00
URL: http://vitha.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0