Saftigt dinkelbröd


Nämde att jag åt dinkelbröd härom dagen och fick då frågan om jag bakat själv. Det hade jag inte denna gång, men kan tipsa om detta bröd med dinkel och riven morot. Jättegott med några skivor ost och gurka på till en kopp te så här i höstmörkret. 

Söndagen är här och vi är inne på sista dagen på denna vecka. Tagit mig en rejäl sovmorgon, lustigt hur mycket jag kan sova i dessa dagar. Underbart skönt är det, men samtidigt känns det lite slöser då lediga dagen rinner ifrån mig. Men har förstått att sömn blir det kanske inte så mycket av framöver, så därför kan jag väl med gott samvete snusa bort några extra timmar under helgerna.   

Lika vackert ute denna dag som gårdagen och en promenad får det bli om en stund för att få sig lite luft. Ska försöka få med mig maken också tänkte jag. Vad som händer mer denna söndag för min del står fortfarande skrivit i stjärnorna. Skönt att ta dagen som den kommer helt enkelt. 

Vi hörs förhoppningsvis lite senare. Här får ni recpetet på Dinkelbrödet jag nämnde ovan.   

Dinkelbröd

Ingredienser:

½ pkt jäst
6 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 nypor havssalt
1 stor riven morot
2 msk flytande honung
1 dl solrosfrön
15 dl dinkelsikt mjöl
1 dl blandade frön, tex. svarta & vita sesamfrön, pumpafrön & solrosfrön

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och riv moroten. Ljumma vattnet till fingervarmt (37 grader) och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olivoljan, saltet, moroten, honungen och solrosfröna. Arbeta i mjölet efterhand. (När man bakar med dinkel så låter man degen vara ordentligt klibbig eftersom dinkel suger upp mer vätska). Låt degen jäsa i 45 minuter.

Klä en form med bakplåtspapper. Fös ner degen i formen och strö på frön. Lår brödet jäsa i ytterligare cirka 20 minuter. Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Lyft upp brödet ur formen och knacka på undersidan av brödet, låter det ihåligt så är det klart. Låt det svalna på ett galler och njut sedan av det nygräddat med ett gott pålägg.

Lycka till och Kramar ♥


Kommentarer
Postat av: På vår gata

Skönt med sovmorgon!



Brödet såg gott ut! Det blir så sällan av att jag bakar bröd, så jag kanske skulle ta och pröva detta...



Ha en fin söndag!



Kram Daniela

2010-10-17 @ 15:10:55
URL: http://www.pavargata.blogspot.com
Postat av: Therese - Colins mamma

Underbart med sovmorgon. Ta tillvara på det! Sedan kommer du ha fullt upp av att njuta av en liten :)



Receptet låter riktigt gott. Att baka eget bröd är något man borde ta sig tid att göra! KRAM

2010-10-17 @ 16:24:06
URL: http://hostherese.blogg.se/
Postat av: Emma

Brödet både ser ut & låter så gott! : - )



Sömn är nog något man måste njuta av i dessa tider. Min bästa vän som fick en son i januari gav mig tipset att sova så mycket som möjligt innan bebis kommer! ; - )



Sv: Vi vet könet till 99%. Barnmorskan ville inte säga,men när både hon & Jens såg könet på skärmen kunde hon inte hålla sig från att säga att hon nu visste vilket kön det var! ; - )

Ska tillbaks på ultraljud i vecka 28 & hoppas då få bättre besked!



Hur mår du annars?



KRAMAR i massor & mysig söndag!

2010-10-17 @ 17:47:17
URL: http://jemsi.blogg.se/
Postat av: Nina - Glamourmamman

Ja, passa på att sova, men vet aldrig hur det blir sedan ;-)



Jag har också ett smarrigt bröd att rekommendera! Receptet kommer imorgon :-) Ha en skön kväll!



Kram Nina

2010-10-17 @ 18:46:25
URL: http://glamourmamman.blogg.se/
Postat av: Sabina

Du är bara för snäll Anna!! :) Tack så mycket för receptet ;) Kram//Sabina

2010-10-17 @ 23:37:42
Postat av: dagens vadå?

vilken fin blogg du har förresten :-)

2010-10-20 @ 10:00:07
URL: http://meningslosasjalvklarheter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0