Smaksätt med kryddor & örter


En bok om kryddor med både det ena & andra spännande
receptet fann jag i bokhyllan. Hade helt glömt av boken

& syskonboken som handlar om örter. Jag har alltid älskat
recept & har många trevliga böcker här hemma.  


En av mina favoritkryddor är Saffran. En riktig dyrgrip men
ack så god i både matlagning & i bakverk.

Äntligen är det en ny vecka med programmet ”Halv åtta hos mig” igen. Jag har nämligen under de två senaste veckorna blivit lika besviken varje gång Richard Sjöberg dykt upp i postkodmiljonären istället för Helge Skoogs vitsiga stämma. Men ikväll fick jag min dos av matlagningsprogrammet återigen. Den italienska meny som kvällens värd Franco bjöd på föll mig helt klart i smaken, fisk och skaldjur fullkomligt älskar jag.

 

På tal om fisk- och skaldjur så kommer jag då oavkortat att tänka på Saffran som är en av mina största favoriter när det kommer till kryddning i både matlagning samt i bakverk. Tycker det är ruskigt gott och även väldigt dyrt, världens dyraste krydda enligt uppgift. Nu när det snart är jul igen så tänker säkert de flesta på Lussebullar med just Saffran. Själv är det bara för si sådär 3-4 år tillbaka som jag tyckt om saffran, innan dess tyckte jag mest att det smakade gift, men som sagt nu är jag barnsligt förstjust i kryddan och använder den mycket här hemma, vinter som vår, sommar som höst.

 

På tal om något helt annat så har jag för er som undrat haft en bra dag, fått mycket gjort på arbetet, men också hunnit med att boka in en date här i Sjöstaden på torsdag efter jobbet, kul kul! Nu sitter jag uppkrupen i soffan med en stor kopp väldoftande Mullbärste i väntan på att maken ska komma hem från jobbet. Hade tänkt mig en lugn stund med mina egna tankar, men någon av grannarna har den senaste halvtimman borrat frenetiskt i betongväggarna så jag knappt hör vad jag tänker. Det står i vår föreningsstadgar att man INTE får borra efter kl 19:00, men det verkar denna person inte ha uppfattat... Jag blir gaaaaaaalen han/hon ger sig inte heller, suck! 


Sköt om er nu så hörs vi imorgon igen. Jag måste ta mig något lugnande annars är risken att jag letar upp personen som stör min kvällsfrid och vrider nacken av personen och det vill vi ju inte vara med om ;-)


Kramar i mängder ♥


Kommentarer
Postat av: Ann-Louise

De gula guldet skördas för hand (!) och bara nån viss dag varje år därav priset, men det är det värt!

Det är pistillen i en viss krokusblomma man skördar...men det visste du säkert redan.



Härligt inlägg du skrev tidigare om att vara positiv. Tycker att du ska vara stolt och hoppas du får fortsätta må bra. Din livsglädje smittar ju av sig till alla som kanske inte har lika tomma ryggsäckar.



Hoppas du inte gått upp i atomer än pga borrandet, kanske kan man hitta nått positivt i det också? Fast jag kommer inte på något nu ;-)



Kram

2009-11-02 @ 21:10:31
URL: http://annlouisesvarld.blogg.se/
Postat av: Evelina

Hej Raraste!



Tack såå himla mycket för dina fina ord! HAPPY



Önskar verkligen att jag var lika duktig & intresserad av matlagning som du är!! :)

Något att arbeta på! ;)



Ja, visst är klockan superfin! Storsäljare i webbshoppen! :) Gå till närmaste urmakare tex ur & pen och be om hjälp! Dom kan helt säkert hjälpa dig. Kortade ner min klocka där!



Ha en fantastisk måndagskväll!



Kramar Evelina

2009-11-02 @ 21:53:18
URL: http://robinsgarderob.blogspot.com
Postat av: jessi

Vad jobbigt med grannar som inte respekterar gemensamma regler, tyvärr har man haft sådana trista grannar genom åren..

Saffran är gott, jag gillar lussebullar och saffransglass, mums!



Sov sött och hoppas det blir en lugn natt!



KRAM



2009-11-02 @ 21:59:07
URL: http://lyckoljus.blogg.se/
Postat av: Karin

Hej snäckan!!

Man blir lite julpeppad då man tänker på saffran. Hörde förresten på nyheterna att det skulle vara svårare att få tag på saffran i år då produktionen varit dålig i år.

Kanske dax att köpa på sig snart, så man inte blir utan =)

Önskar dig en fortsatt mysig måndag!

Massa kramar!!

2009-11-02 @ 22:02:46
URL: http://lovesexandmoney.blogg.se/
Postat av: Anna - Starwoman ☆

Ann-Louise:

Visste inte att saffran skördades förhand, dock visste jag att det är från krokus, så med tanke på hur liten en sådan blomma är så förstår man kanske mer priset, men jag håller med det är det värt! Vi har krokus här utanför som blommar nu för fulla muggar kanske ska ta och skörda lite inför julen - haha! ;-)



Ang se positivt i borrandet där går min gräns, sånt blir jag nästan tokig av, jag har noll och inget tålamod, kokade i mig en stund av ilska över ljudet som pågick en bra lång stund, grrrr , men nu är jag lugn igen ;-)



Sov sött, kraaaam



Evelina:

Jag menar det verkligen, så snygg färg på dig!



Alla kan ju inet var aintresserade av matlagning, du är ju urduktigt på blommor, hår och allt annat ju =) Tack för tipset om Ur & Penn smart, jag ska ta med mig klockan dit redan i veckan!



Ha en fantastisk måndag du också och sov sött!



Kraamar



Jessi:

Ja lite tröttsamt med tanke på att föreningen verkligen skickar ut papper det är väl bara att respektera, många småbarnsfamiljer som bor i vårt hus och de sov säkert när han/hon drog i gång borret, inte bra!



Saffransglass har jag ALDRIG ätit, Mums, det MÅSTE jag bara testa, vart köper man det????



Sov sött raring



Kraaamar

2009-11-02 @ 22:03:25
URL: http://starwoman.blogg.se/
Postat av: Anna - Starwoman ☆

Karin:

Det har jag också hört, så man borde kanske hamstra några påsar av det yra "guldet" ;-) Hoppas din måndag vart bra, sov sött! Kraaamar

2009-11-02 @ 22:04:47
URL: http://starwoman.blogg.se/
Postat av: jessi

svar- jag smakade det första gången på Gotland, de har ju saffranspankakor och även glass. Jag brukar välja den smaken på somrarna i glasskiosker o caféer som har många sorters kulglass. Annars gör jag det själv, smälter lite vaniljglass (ej helt o hållet men att det blir mjukare o smidigare) och blandar i saffran o tillbaka in i frysen en stund! Brukar göra polkagrisglass med, krossar polkagris o blandar i. Älskar de två sorterna, mums!



Vad skoj att träffa Caroline, ni bor ju så nära! Hon verkar vara en härlig tjej!



KRAM

2009-11-02 @ 22:15:27
URL: http://lyckoljus.blogg.se/
Postat av: Anna - Starwoman ☆

jessi:

OHHHH tack för tipset ang saffransglassen, det ska jag absolut testa snarast möjligt! Stoppar du i ett helt kuvert med saffran eller bara lite? Många frågor nu ;-) Kramkalas

2009-11-02 @ 22:22:42
URL: http://starwoman.blogg.se/
Postat av: jessi

Svar- Det beror på hur mycket glass du ska ha.. Jag tror om jag minns rätt så har jag i ett kuvert i en Sias oval vaniljglasspaket (vad kan de vara för storlek.. den största inte den lilla)

Men sen kanske jag har haft i mer än så, jag är så glömsk och testar mig fram varje gång. Smaka så får du känna om du vill ha mer eller mindre! (visst var jag till hjälp av mitt snurriga svar.. ha ha haa...)



2009-11-02 @ 22:31:05
URL: http://lyckoljus.blogg.se/
Postat av: Anna - Starwoman ☆

Jessi:

Haha - ja det var ett snurrigt svar, men jag hängde med ;-) Tack snälla för tipset! Kramis

2009-11-02 @ 22:46:09
URL: http://starwoman.blogg.se/
Postat av: Ann-Louise

Svar: Tror inte du ska plocka från krokusarna hemmavid, den sorten som vi köper i påsar är av en speciell sort. Det gäller att skörda dem precis vid rätt tillfälle och om det är dåligt väder då kan hela skörden gå till spillo. Tror det är just i speciella området kring typ Iran, Irak el. därikring. Hårt jobb och inkomst en gång per år för dessa stackars bönder...



Angående Ullared så satt jag med stor förundran och tittade på programmet. Så udda typer de hittat för produktionen, men det är ju hela grejen. En familj handkade för 50-60 000 varje år och campade ett par veckor i området....tror inte de behövde allt krams de köpte. Mannen tillbringade dagarna vid tältet...kul semester eller hur??!! Sevärt...nja men ganska underhållande på andras bekostnad dock.



Ha en störningsfri natt och dröm sött!!



Kramelikram



2009-11-02 @ 23:04:19
URL: http://annlouisesvarld.blogg.se/
Postat av: Anna - Starwoman ☆

Ann-Louise:

Jag skojade med egenskörden, hade väl vart nått om jag trodde mig var smart och dog på kuppen, har nämligen för mig att det är giftigt med saffran i för stora doser, det kan jag dock fått om bakfoten ;-)



Ska kika på Ullareds programmet på reprisen, såg att det går på fredag ;-) haha kan tänka mig att det var många galna.. Handla för 50-60 000 låter ju helt galet, jag har vart där många ggr och visst et finns bra saker men MYCKET skit också ;-)



Kramis nu ÄR det sovdags

2009-11-02 @ 23:10:54
URL: http://starwoman.blogg.se/
Postat av: Svägerskan

Det där med att ta något lugnande kan ju lätt missuppfattas ;). De som inte känner dig kan ju tro att du knaprar piller, hahahaha!!!



Allt lugnt med oss här nere. Jakob har skrivit önskelista till sin morbror och syskon idag, han har i över en vecka varit mycket fokuserad på vad han ska önska sig och hoppas starkt på att få träffa er på julafton. Ser era planer ut som alla andra jular??



Hoppas allt är bra med er, saknar er. Kramar

2009-11-02 @ 23:26:30
URL: http://marikrokodil.blogg.se/
Postat av: Linda

Underbar blogg på alla sätt och vis! :)

2009-11-02 @ 23:45:20
URL: http://leendaa.blogg.se/
Postat av: Anna

Saffranet är extra dyrt i år pga dålig skörd. Håller med om att borrande är irriterande. Under en period borrade nån granne flera kvällar i rad efter kl 21! Man hörde inte tv:n.

2009-11-03 @ 08:13:14
URL: http://leosmammas.blogg.se/
Postat av: Rebecca

Mmmm, jag längtar efter lussebullar redan nu!



"Skönt" att höra att det inte bara är hos oss det finns folk som borrar i väggarna på konstiga tider. Här hade vi ett märkligt "rekord" för ett tag sen; borrande i väggar flera kvällar i rad EFTER kl. 21-22 på kvällen. Tidigare under kvällen var det så klart tyst..!

Tycker man hör en borr här ganska ofta. Huset måste ju se ut som en schweizerost snart, har jag tänkt!!! ;)



Massor kramar!

2009-11-03 @ 09:30:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0