Min nyårsmeny

Eftersom jag är förtjust i att laga mat har jag trots att jag inte behöver komponerat ihop en nyårsmeny detta 2008 kikat ut en rätt som jag lätt skulle kunna bjuda på OM vi skulle bjudit på en nyårsmiddag.
HALSTRADE PILGRIMSMUSSLOR MED GRÖN SPARRIS & REDUCERAD BALSAMICO
Ingredienser - 6 port
18 st pilgrimsmusslor
12 st gröna sparrisar
75 g bacon, finskuret
1.5 st schalottenlök, finskuren
1.5 klyfta vitlök, riven
3 msk strimlad persilja
smör
1.5 dl balsamicovinäger
Gör så här
Koka sparrisen i lättsaltat vatten i 3 minuter. Ta upp och lägg i iskallt vatten.
Skala och finhacka schalottenlöken och fräs den tillsammans med bacon och vitlök i lite smör.
Lägg i sparrisen och vänd runt. Tillsätt persilja. Smaka av med salt och peppar.
Halstra musslorna i en het panna med olja i cirka 1/2 minut på varje sida.
Häll balsamvinägern i en kastrull och reducera den, det vill säga koka ner den till hälften. Det tar cirka 6-10 minuter.
Servera musslorna tillsammans med sparrisen och balsamicosåsen och njut.
HELSTEKT OXFILÈ MED SVAMP & POTATISTORN
Ingredienser - 6 port
Helstekt oxfilé:
ca 900 g oxfilé i bit
1 msk smör
5-7 krm salt
Potatistorn:
1 kg potatis, skalad, grovriven
ca 200 g skogschampinjoner, hackade
ca 1 dl mozzarella, riven
3-5 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör
Karamelliserade smålökar:
500 g små stek- eller schalottenlökar, skalade
2 msk smör
3 msk socker
3 msk balsamvinäger
3 dl rödvin
Salt & svartpeppar
Tillbehör:
ca 500 g blandade gröna bönor t ex haricots verts eller sugar snaps
färska timjankvistar
Gör så här
Bryn köttet runt om i fettet. Salta och peppra. Hit kan rätten förberedas.
Lägg köttet i en ugnsform, stick in en stektermometer och stek i mitten av ugnen i 125º. när termometern visar 50º är filén röd inuti, vid 55º rosaröd och 60º rosa. Det tar 15 - 20 minuter. Låt köttet stå insvept i lite folie några minuter innan det skärs upp i skivor.
Fräs potatis och svamp i omgångar i smöret och lägg över i en bunke. Lägg i ost, salt och peppar och blanda allt. Smörj en avlång bakform (ca 1,5 liter) och lägg ett bakplåtspapper i botten.
Häll i potatisblandningen och tryck ihop kakan.Baka i nedre delen av ugnen i 200° tills potatisen är mjuk, 20-30 minuter.
Hit kan rätten förberedas. Värm sedan kakan i ugnen tillsammans med köttet. Skär kakan i små torn vid servering.
Fräs lökarna hela i fettet. Häll på socker, vinäger och vin och låt sjuda tills lökarna är mjuka, ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera köttet skuret i skivor med potatistorn, smålökar och lättkokta gröna bönor, ärtskott och timjan.
BUBBLANDE SORBET MED BÄR & MYNTA
Ingredienser - 6 port
5 dl färdigköpt hallonsorbet
5 dl hallon och/eller björnbär
3 dl champagne eller vitt mousserande vin
Låt sorbeten tina lite och skeda upp den i portionsglas. Lägg på bär, häll på vinet och servera genast.,
***
HAPPY NEW YEAR!!!
Mmm, så gott! Den nyårsmenyn hade jag gärna blivit bjuden på..
Cookie:
Jag också ;-)
Tack för tipsen. Jag efterlyste igår just nyårsmenysidéer. Precis vad jag behöver
Abbe:
Vassego ;-)
Ååå så gott! Jag hade mer än gärna varit gäst på den festen ;-D
Hoppas du har en toppen fredag annars gumman!
KRAMIS
Kan säga att jag hade kommit rusande direkt- bjuden som objuden ,-)
Pilisar är min absoluta förrättsfavorit och resten av menyn var inte dum den heller! MUMS
Kram på dig sötnöt!
Vilken stjärnmeny ;) Har du gjort pilgrimsmusslor någon gång? Ha en härlig fredagsvkäll! KRAM Mary
Mmm... Förrätten blir nog min favorit! Vi kanske borde köra bloggträffen hemma hos dig i stället. Kan tänka mig att det blir betydligt godare mat i alla fall =) Lite mindre space på dansgolvet kanske men vi kan ju alltid fixa till Singstar i stället för karaoke ;) Jag måste verkligen börja titta på helger nu. Så vi kan komma igång!!
Kraaaam
Zandra:
Ja visst lät det gott =)Trevlig helg!
Emelie:
Pilgrimsmusslor är mums, håller med =) Trevlig helg! Kramis
Mary:
Ja jag har gjort pilgrimsmusslor några gånger, jag älskar det =) KRAMIS
Katta:
Ja varför inte, är vi inte allt för många så kan vi vara här ;-) Haha - Jag kan fixa singstar, middag och vi har rätt ok med plats för dansgolv här också faktiskt ;-) Vi får kolla in helger för bokning framöver! Trevlig helg gumman! Kramis!
Låter helt sagolikt, nu har jag bara en undran:
-när kommer inbjudan..;-)
Sofie:
Den kommer när man minst anar det ;) Trevlig lucia!