Många bäckar små


En jordglob i svart & silver från designonline får symbolisera
detta inlägg. 


När jag för ett tag sedan ställde frågan vad ni ville ha här i bloggen så var de flesta av er nöjda, men någon/några ville ha lite mindre yta och lite mera eftertänksamhet. Jag tycker själv att det ytliga är alldeles för betydande i vårt samhälle. Det är som det vore viktigare hur man ser ut och vilka saker man har råd att köpa, än hur man beter sig och vad man gör för varandra, lite skrämmande faktisk. Jag är själv inte opåverkad av trender och viljan att ha materiella ting, men jag försöker att stanna upp ibland och tänka efter vad meningen med livet egentligen är. 

 

Efter min rensning hemma slog det mig vilket konsumtionssamhälle jag tillhör och att jag i stor grad själv är delaktig i denna karusell. Jag fick ett uns av dåligt samvete där bland alla prylar och sopsäckar och tog ett beslut där och då att jag vill använda mina förvärvade penningar till mer än att bara spendera dem för egen del. Jag har inte dåligt samvete för att jag handlar och jag kommer heller inte sluta att spendera mina pengar på ytliga ting. Jag har bara dåligt samvete för att jag som har råd inte gör mer för världen samtidigt.

 

Därför kommer jag från och med nu att månadsvis betala en summa till "Kooperation Utan Gränser" som är en ideell biståndsorganisation som hjälper fattiga att själva bekämpa fattigdomen genom diverse stöd. Mitt andra beslut är att även djuren ska få en bit av mitt dåliga världssamvete, så en regelbunden månadsbetalning kommer även att gå till WWF och specifikt då för bekämpningen mot utrotningen av orangutangen.

 

Så nu har jag gjort något mer än att bara vara ytlig och självisk och jag kommer att fortsätta kontinuerligt så länge jag har möjligheten. Det känns faktiskt väldigt bra kan jag meddela!

 

Vad gör du själv? 



Kommentarer
Postat av: Therése

Jag tar med mitt favoritcitat - har hört att det är av Gandhi men är inte säker:



Ingen människa kan förändra världen.

Den enda vi kan förändra är oss själva

Och genom att förändra oss själva förändrar vi världen...



Detta är lite av mitt motto som jag försöker leva efter. Ibland är det jättesvårt, vissa dagar tycker jag verkligen att precis allt är omöjligt och skitjobbigt. Andra dagar är helt underbara och det är dem jag försöker ta till mig och minnas och njuta av till fullo.



Det jag kämpar mest för i mitt "välgörenhetsliv" är djuren och miljön. Jag är medlem i Förbundet Djurens Rätt sedan många år tillbaka och för ca 10 år sedan tog jag det beslutet att sluta äta kött. Tvärtemot vad många köttätare tror har det aldrig varit svårt att välja bort den maten. Det finns massor av bra alternativ och i mina ögon är ingen mat godare, fräschare, renare och vackrare än grönsaker, frukt och liknande. :-) Jag tänker inte säga åt andra vad de ska äta eller inte äta men däremot förespråkar jag information, att våga ta reda på hur köttbiten kommer till tallriken - från födsel till slakt. Jag tror att bara att ta till sig den informationen (vilket många aldrig vågar eller vill göra) skulle få många att tänka till en gång extra och det är ett enormt framsteg i mina ögon.



Att sedan göra allt vi kan för miljön är självklart - åk kommunalt eller gå/cykla, sortera sopor, lämna saker och kläder till second hand i stället för att slänga och så vidare... som sagt, alla kan vi göra någonting. Man ska inte ha ständigt dåligt samvete för att man konsumerar - det gör vi alla, även jag! Men genom att skapa medvetenhet kring de val vi gör förändrar och förbättrar vi ändå jordens villkor sakta men säkert - det är något jag tror på.

2009-09-10 @ 13:21:35
URL: http://stockholmsdagar.blogspot.com/
Postat av: Maria

Vilket bra inlägg och många kloka ord! Jag har vid flera tillfällen köpt regnskog via WWF, stöttar olika barnhem och även djurrättsorganisationer mot plågsamma djurförsök. Ibland måste man ta sig en funderare över VAD man kan göra för att vi ska få en bättre värld! Att hjälpa någon kostar så lite men ger så otroligt mycket! Hoppas du får en härlig dag och tack än en gång för dina kloka ord som väcker tankar! KRAM

2009-09-10 @ 13:43:31
Postat av: Livet hemma hos Linda

Förstår precis dit resonemang. Vi lever i ett väldigt ytligt samhälle där mycket kretsar runt vad man lever för liv och vad man köper. Väldigt fint gjort av dig att börja skänka pengar till välgörande ändamål måste jag säga:)



Själv gör jag inte det ännu, men kommer med stor sannolikhet att göra det i framtiden:)



Ha nu en fin dag

Kraam

2009-09-10 @ 13:52:48
URL: http://lindablogg.blogg.se/
Postat av: Pastill

vilket bra initiativ av dig att blogga om detta, måste jag säga. du kan säkert inspirera ett helt gäng att också göra någonting!



själv arbetar jag ideellt för en organisation som motverkar psykisk ohälsa hos unga tjejer i sverige.



hoppas du får en trevlig kväll! =)

2009-09-10 @ 14:07:47
URL: http://frokenpastill.blogspot.com
Postat av: Ingela O

Hej.

Detta är första gången jag kommenterar i din blogg som jag följt en längre tid. Jag kan tipsa om en ideell organisation som heter Kiva. Den bygger på samma princip som en man fick Nobelpriset för några år sedan. Man lånar ut "micro-lån" till människor i länder där förutsättningarna inte är som hos oss. Jag lånar ut ca 200-300 kr varje månad till en kvinna som för mig är okänd men som vill förbättra sitt liv. Om intresse finns är sidan www.kiva.org



2009-09-10 @ 14:16:34
Postat av: Camilla(s nya hem)

Jag ger också pengar varje månad till WWF och människoaporna! :) Det är jättemysigt att få ett mail till inkorgen då och då och få veta vad mina pengar gått till. Och att pengarna dras automatiskt tycker jag känns skönt, annars skulle man kanske glömma och så. Just nu när jag är student på halvfart skänker jag bara till WWF men sen när jag börjar jobba är det självklart för mig att börja skänka mer pengar!

2009-09-10 @ 14:23:23
URL: http://www.camillasnyahem.wordpress.com
Postat av: jessi

Det är viktigt att ge av det man har. Vi har fadderbarn, ger pengar till bris o röda korset. Vill uttöka till fler organisationer. Finns så många människor som behöver stöd.



KRAM!

2009-09-10 @ 14:31:11
URL: http://lyckoljus.blogg.se/
Postat av: jossan

vad bra gjrot av dig! :) visst mår man även bättre själv av att skänka lite pengar för att hjälpa andra?



jag bidrar varje måndag till ett företag som hetre Individuell människohjälp, skickar då och då sms-bidrag till rädda barnen och så har jag ett litet fadderbarn i Sierra Lone :)

2009-09-10 @ 14:33:36
URL: http://jossansnya.blogg.se/
Postat av: Anna

Livet för oss med god standard är så enkelt på så väldigt många vis. Vi stressar oss fram och hamnar i ett ekorrhjul där allt är som det alltid har varit, ungefär. Vi köper det vi alltid gjort. Vi unnar oss saker vi inte behöver. Vi ser och upplever egentligen bara oss själva och de människor som är som vi.



Jag ska med handen på hjärtat berätta att jag faktiskt inte gör någonting at all för att förbättra andra människors levnasvillkor och standard. Jag skäms! Och tänker förbättra mig. Jag vill nämligen inte vara en av de där människorna som bara ser till mig själv och till mina egna (oftast onödiga) behov.



Tack för ett par kloka rader som i alla fall fick in mig på lite nya spår.

2009-09-10 @ 15:01:32
URL: http://gyllenstiernsgatan.blogg.se/
Postat av: Sandra

Riktigt bra gjort av dig, jag vill ha ett världsbarn när jag är färdigpluggad sedan :) Kanske för djur också precis som du eftersom jag är en sann djurvän.



Hoppas du har en bra dag. Stor kram

2009-09-10 @ 15:22:00
URL: http://mittnyahem.blogg.se/
Postat av: Sofia

Förstår dina tankegångar helt och fullt!



Jag har inte gett några pengar till välgörenhet nu under studietiden. Ja, förutom att lägga pengar i någon bössa då och då eller ringa när det är någon gala på TV. Innan när jag jobbade så gav jag pengar till Rädda Barnen. På deras hemsida brukar det finnas produkter till salu så om man vill shoppa med gott samvete kan jag varmt rekommendera det.



Så fort jag tar examen och hittar ett jobb har jag tänkt att vår familj ska skaffa Fadderbarn.



2009-09-10 @ 15:26:57
Postat av: AnnaS

Att stanna upp reflektera över hur världen faktiskt ser ut är både klokt och nyttigt, sen kan var och en fatta sitt eget beslut, både efter samvete, plånbok och intresse.

För mig gäller det att ha balans, jag kan inte hela tiden tänka på alla som lider runt om i världen, det gör inte någon gott. Däremot kan jag hålla mig uppdaterad och därefter göra ett aktivt val.



För många år sedan valde jag att varje månad skänka 10% av min inkomst och även spara 10% (dock ej till mitt vanliga sparande). För mig passar detta utmärkt, jag väljer från gång till gång vem/vilka som denna månad skall få mitt lilla bidrag och det är jag nöjd med, ibland är det tigrar, ibland barn i Afrika.. Min inkomst har varierat stort under dessa år men detta har alltid fungerat bra, trots en ruinerande skilsmässa och nu pågående studier. Så ja, det är väl mitt lilla bidrag till mänskligheten. Fast det viktigaste för mig är ändå att vara en bra och god medmänniska, ett leende kan göra så mycket, vänliga ord och ett klart sinne..



Hoppas allt är fint med dig sötnos!?

Själv så mår jag mest illa, sover hela tiden och försöker däremellan att plugga.. Men är såklart världens absolut lyckligaste ändå!♥



Kram kram

2009-09-10 @ 15:51:57
Postat av: Zandra

Bra där!

Jag har sedan nåt år tillbaka betalat en viss summa till Unicef varje måndad. Och precis alla kan vi göra en skillnad och många bäckar små :-)

Ha en fin torsdag.

Kramar

2009-09-10 @ 16:21:58
URL: http://lillalallas.blogg.se/
Postat av: Kristin

Hej!



Klok text och vilka toppeninitiativ! :) Som student är tyvärr möjligheterna att bidra ganska små, och jag önskar att jag kunde göra mycket mer än jag gör. I dagsläget är jag fadder till en flicka (genom Plan) och så hjälper jag, via en organisation, unga kvinnor med diverse problem.



Håller verkligen med om att det känns bra att kunna göra något för andra! Såväl människor, som djur och miljö.



Ha det fint!



2009-09-10 @ 16:31:37
Postat av: Susannes Liv

Bra gjort Anna!



Håller med dig.



Vi lever verkligen i ett konsumtionssamhälle utan dess like...

Det är inte klokt vad man köper och samlar på sig. Vi har precis sålt vårt "andra" hus i sundsvall och jag fick insikten att vi har helt galet mycket prylar som vi faktiskt inte använt sedan vi bott där (två år sedan!!!)



Själv skänker jag till WWF och Röda Korset varje månad...



Kramar

2009-09-10 @ 16:34:13
URL: http://susannes.blogg.se/
Postat av: Karin

Bra inlägg!

Jag har ett fadderbarn i Brasilien, som får pengar och samt fördelsedags- och julpresenter och så betalar jag in pengar till cancerfonden varje månad, och det brinner jag extra mycket för då en familjemedlem tampas med cancer i dagsläget...

Kram

2009-09-10 @ 16:50:11
URL: http://lovesexandmoney.blogg.se/
Postat av: Louise B

Både jag och pojkvännen är studenter men bidrar till Cancerfonden, IOGT-NTO (hjälp till unga med missbruksproblem etc.) och är även "faddrar - världsföräldrar" till en barnby genom Unicef. Detta trots att vi precis lyckas få det att gå ihop ekonomiskt varje månad. Det är viktigt att fler hjälper till och jag tror det är många som skulle kunna det!



Kram Louise

2009-09-10 @ 17:33:43
Postat av: Anna

Förlåt...en fråga, ingenting med ditt inlägg att göra?? Vilken storlek har du på din "Keep Calm.."? Så att den var ganska liten och stod på en byrå? Vilket nr är "åska"? Den är specialbeställd då alltså? Tacksam för svar. Ha en fin kväll! Kraaam

2009-09-10 @ 18:32:22
Postat av: Helén

Vilket bra inlägg, jag tycker fler borde ta tag i att ge mer till andra, eftersom många har råd att spendera några hundralappar extra på det i månaden. Det är pengar som bara läggs på annat annars, det vet vi alla.



Själv har jag sedan sex år tillbaka ett fadderbarn i Brasilien genom Barnfonden. Har länge funderat på att skaffa ett till, så det kanske jag ska göra nu.

2009-09-10 @ 18:45:35
URL: http://utopiahelen.blogspot.com
Postat av: Sussi

Bra tänkt, tycker jag.

Vi kan dela med oss av vårt överflöd och göra precis som du har bestämt dig för att göra.

I min familj har vi ett fadderbarn där pengarna går till en hel by, brunnar, toaletter osv. Vi brevväxlar med fadderbarnet. Jag tycker det är ett bra sätt att få mina barn att förstå hur barn kan ha det i andra delar av vår värld samtidigt som de också ser att man kan hjälpa till.

Ha en bra kväll.

2009-09-10 @ 18:56:25
Postat av: Emma

Jag är isbjörnsfadder via WWF :) Vilket bra beslut av dig!

2009-09-10 @ 19:20:26
Postat av: Therese

Du har såå fina tankar och värderingar Anna - värmer i själen när jag läser dina ord.. J

ag VET att du är en underbar person som jag VET har bra värderingar och tänker på andra och att alla ska må bra!!



Det är DET som gör dig till en underbar vän!!! Glöm ALDRIG det!!

Kramar om min underbara vän..

2009-09-10 @ 19:35:04
URL: http://smastadslivet.blogg.se/
Postat av: Josefine

Jag jobbar ideellt med flyktingfrågor inom Röda Korset + sitter i RK:s styrelse på orten.



Köper såklart en hell del ekologiskt, odlar själv samt sopsorterar...



Alla kan göra lite för att vi ska få en bättre värld!

2009-09-10 @ 19:56:21
URL: http://blaeld.blogg.se/
Postat av: Anna - Starwoman ☆

TILL ALLA:

VAD GLAD JAG BLEV ATT SÅ MÅNGA TAGIT SIG TID ATT KOMMENTERA OCH VILKA FIIIINA LÄSARE JAG HAR MED STORA OCH GIVMILDA HJÄRTAN. STÖRSTA KRAMEN TILL ER!!!



Anna:

Jag har skrivt ut postern på skrivare därav den mindre storleken och tyvärr har jag ingen aning vilket nr färgen åska har tyvärr =( Kram kram



2009-09-10 @ 19:58:49
URL: http://starwoman.blogg.se/
Postat av: Sofia

Jag sätter in en peng lite då och då till WWF.

2009-09-10 @ 20:05:56
Postat av: Jenny

Jättebra initiativ Anna =)

Jag skänker också till WWF och så har jag och min sambo ett fadderbarn också.. Elene heter hon och bor i Georgien. :)

Kram

2009-09-10 @ 20:49:12
URL: http://jensisdagbok.blogg.se/
Postat av: Wojtan ♥

Hej



Jag gillar att vara mamma, så jag har valt att vara biologisk mamma, bonusmamma, världsmamma och faddermamma!

Känns jättebra att skänka pengar till barn som inte har det lika bra som mina barn.



Kram Wojtan

ps. Jag ska tjata på min granne om receptet på ceasardressingen!

2009-09-10 @ 21:46:08
URL: http://www.wojtansblogg.se
Postat av: Anna - Starwoman ☆

Wojtan:

Vad fint av dig att vara mamma till så många =) Än så länge har jag bara en orangutang, men vill skaffa mig ett fadderbarn jag också!



Låter ju kanon med din grannes recept, jag väntar och hoppas att han delar med sig ;-)



Kram kram

2009-09-10 @ 21:58:53
URL: http://starwoman.blogg.se/
Postat av: Annas inspiration

Jag är världsförälder & skänker pengar till katthem.



Ha en fin start på helgen

kramar Anna

2009-09-11 @ 07:08:21
URL: http://annasinspiration.blogg.se/
Postat av: carolin

Jättebra!!! Jag ger en slant i månaden till UNICEF som dras direkt från kontot, märks inte alls faktiskt :)



Kram kram

2009-09-11 @ 09:55:08
Postat av: Jennica - Pieces of Jen

Bra Anna! Fick tårar i ögonen när du skrev att du även skänker pengar till orangutangen, det är allt för många som glömmer djuren! Själv skänker jag varje månad pengar till WSPA, vilket är en djurorganisation som riktar in sig på misshandlade djur (på olika sätt). Bl.a gatuhundar- och katter, björnar som sitter i burar lika stora som dem själva och blir tömda på galla, delfinjakt osv. Dem är även emot djurparker och andra turistattraktioner vilket jag också är efter att ha läst deras nyhetsbrev. Kommer aldrig mer sätta min fot på Kolmården och liknande. Usch vilka hemska metoder som används när dem fångar in djuren! Ja, jag skulle kunna fortsätta detta ämnet hur länge som helst eftersom jag verkligen brinner för det, men jag sätter stopp här. Ville bara säga att jag blev glad när jag läste det du skrev. Djuren är lika viktiga som människan!

Kram!

2009-09-14 @ 18:04:36
URL: http://piecesofjen.blogg.se/
Postat av: Jennica - Pieces of Jen

Blev osäker om mitt namn kom med, men det om WSPA va iaf från mig =)

kram

2009-09-14 @ 18:12:35
URL: http://piecesofjen.blogg.se/
Postat av: Anette

Så bra! Själv har jag sen ett par år skänkt pengar varje månad till UNICEF (som världsförälder) och till WWF (gorillor), så vi verkar ha gjort lite lika. Sen vet jag inte varför men till jul varje år blir det också en slant till BRIS. Både min mamma och mormor har alltid skänkt pengar trots att de inte hade det så gott ställt, så jag känner som du att jag vill hjälpa till lite eftersom jag har det bra och har möjligheten...

2009-09-15 @ 23:49:28
URL: http://nettansliv.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0