Traditioner

Jul för mig är allt vad tradition heter med skinka, hyacinter, Kalle Anka, julotta, syltor, pepparkakor, julklappar, julgrupper, julgodis, nötter, julmusik och sist men inte minst en ståtlig julgran. En julgran ska helst vara en Kungsgran om jag själv får välja, för med sina tjockare barr är den perfekt för att skapa den där fantastiska Disney granen. Utan den kära julgranen skulle det inte kännas som en "riktigt" jul för mig, så traditionsbunden är jag. En i plast är inte samma sak även om det finns dyrare på marknaden som ser oerhört naturtrogna ut, men det är mer känslan jag personligen är ute efter. Vi som alltid reser bort över julhelgen har problemet att en gran inte överlever julen och det känns inte ens rättvist att låta den stå här helt allena och tyna bort. Jag vet nämligen till min lättnad att hemma hos mamma och pappa kommer granen stå lika välklädd med alla sina hundratals ljus så som det alltid gjort när jag kommer hem dagen innan julafton, och det känns tryggt att veta för den traditionsbundna själ jag är.  

Någon berättade att de alltid äter gratinerad hummer och dricker champagne på julafton. Det är en tradition för dem, för mig låter det inte som jul, vår tradition är den eviga julmat som man äter flera gånger under samma dag, men det gör inget för det är en tradition och även om man ledsnar på den snabbt så är det jul för mig. De som njuter av sin hummer och sitt bubbel på julen, för dem är det jul. Inget är "fel" alla har vi bara olika traditioner som vi för vidare till vår nästa generation. 

Sedan finns de ensamma som ingen tradition har alls. När jag tänker på dem stinger det till lite extra i mitt hjärta. Julen är för den ena människan en underbar högtid och tradition medans det för den andra är en fruktansvärd helg som bara påminner än mer om ensamheten än en vanlig dag. Jag tänker på gamla, sjuka och jag önskar att alla åtminstone hade en person att tillbringa sina juldagar tillsammans med, för ingen förtjänar att sitta ensam. Visst det finns människor som gjort sin skyldiga till hemskheter och därför också kanske förtjänar sin enslighet, men jag tycker ändå lite synd om dem också på ett sätt. De får inte uppleva tryggheten, värmen och kärleken och i vissa fall kanske det är just avsaknaden av denna trygghet, värme och kärlek som format dem till de personer de blivit. Jag tror inte att någon föds ond och på jul önskar jag att alla runt om i världen kunde stanna upp och tänka till lite extra. Man glömmer bort det ibland och tar sitt liv förgivet, men egentligen är det inte skrivet i sten att just jag ska ha det så bra jag har det nu för resten av mitt liv, det borde var och en tänka på när vi väl sitter där runt julbordet i värmen tillsammans med familj och vänner.


Tror att jag ska sluta ta den där julgranen och resten av traditionerna förgivna...


Kommentarer
Postat av: rebecka

Fint skrivet Anna. Känner att jag har liknande tankar om julen. en riktigt härlig tid då man får umgås med sina nära, slappa och njuta av varje stund.



Ha en fortsatt härlig kväll



Rebecka

2008-12-08 @ 21:00:56
URL: http://rebeckasdagbok.blogg.se/
Postat av: Anna - Starwoman

Rebecka:

Tack, jag tycker att man ska ta sig en funderare emellanåt. Jag själv bland annat och inte bara ta allt för givet. Man vet ingenting om framtiden. Ta hand om dig nu Rebecka! Kramar

2008-12-08 @ 21:13:09
URL: http://starwoman.blogg.se/
Postat av: rebecka

Hej igen.



Hittade ingen mailadress på din sida så jag skriver här. Skulle vilja be dig om en stor tjänst. Det är så att jag inte har så många som besöker min blogg som jag skulle önska. Vet inte riktigt vad jag gör för fel men min fråga var som sådan om du skulle kunna lägga till min blogg som en av dina länkar. Du har ju sjukt många som läser hos dig (vilket inte är konstigt då din blogg är alldeles underbar) så jag skulle gärna vilja se om någon av dina läsare skulle fasta för min sida.



Detta är bara en förfrågan så vill du inte så är det självklart mer än ok.



Kram Rebecka

2008-12-08 @ 21:14:03
URL: http://rebeckasdagbok.blogg.se/
Postat av: Emelie

Väldigt bra tankar.

Jag älskar julen och det viktigaste för mig är att vara omgiven av dem jag tycker om mest.

Har aldrig varit så ledsen och känt mig så ensam de jular jag firade utan min familj när jag jobbade i fjällen...

Man ska ta vara på alla fina stunder man får för man vet aldrig vad livet tar för vändning.

Ha en bra kväll gumman! Kramisar

2008-12-08 @ 21:14:09
URL: http://emmi82.blogg.se/
Postat av: Patricia

Hej! Läste att ni reser bort över julhelgen och att er gran då inte klarar sig. Om du vattnar granen med ljummet vatten och lägger i en sockerbit i julgransfoten ihop med vattnet så klarar sig granen mycket längre!! Den barrar även mindre då. Detta har jag fått med mig sen barnsben och vår gran är alltid grön och grann! God Jul i förskott!!

Mvh Patricia

2008-12-08 @ 21:19:01
Postat av: Anna - Starwoman

Emelie:

Ja jag tycker att man ska ta sig en funderare emellanåt, inklusive mig själv =) Sköt om dig! Stor kram!



Patricia:

Tack för tipset, det har jag aldrig hört tidigare! Kanske man kan köpa sig en gran i alla fall, det tål att tänkas på, kanske kan få mig den där Disney granen ändå ;-) God jul tillbaka! Kram

2008-12-08 @ 21:30:55
URL: http://starwoman.blogg.se/
Postat av: rebecka

Tack Anna! Du är toppen.



Kram Rebecka

2008-12-08 @ 21:47:14
URL: http://rebeckasdagbok.blogg.se/
Postat av: Emelie

Ja, det är väldigt lätt att ta saker och ting för givet... Jag har faktiskt fått mig en riktig tankeställare och försöker "fånga dagen" lite oftare!



Visst skulle det vara fantastiskt att kunna köpa allt man drömt om och resa jorden runt, men näh.. jag tror att jag föredrar att vara den småstadstjej jag är ändå! ;-)

Kram på dig sweetie!

2008-12-08 @ 22:23:48
URL: http://emmi82.blogg.se/
Postat av: Viktoria ♥

Hej! Jag håller fullständigt med dig angående jultraditioner och våra traditioner i min familj är nästan snarlik er, dock ingen äkta julgran sen flera år tillbaka med tanke på att jag plötsligt blev väldigt allergisk men som vi saknar den ljuva doften! Julen är underbar!! Kram

2008-12-08 @ 22:26:38
URL: http://enprinsessa.blogspot.com/
Postat av: jenny

Hej skönheten! Klänningen kommer från Zara, Den köpte jag för två år sen i samband med en galamiddag på stadshuset i Sthlm. Minns att klänningen kostade endast 600 kr. Den är min favorit!

2008-12-08 @ 23:14:15
URL: http://jennyk.blogg.se/
Postat av: jenny

Hej skönheten! Klänningen kommer från Zara, Den köpte jag för två år sen i samband med en galamiddag på stadshuset i Sthlm. Minns att klänningen kostade endast 600 kr. Den är min favorit!

2008-12-08 @ 23:14:26
URL: http://jennyk.blogg.se/
Postat av: Åsa

Hej Anna! Jag kunde inte ha uttryckt mig bättre själv. Det ska inte förglömmas att julen inte bara är en högtid för gemenskap. Det kan även vara, som du säger, den mest ensamma tiden på året för en del. Även om julen alltid för mig har stått för gemenskap, värme och traditioner så kommer det i år vara den allra jobbigaste högtiden på året då jag under året mist någon som varit mig väldigt kär.



Nu gled jag in på något helt annat än vad jag egentligen kom hit för att skriva. Tack för tips och info av möblerna i sovrummet! Snart har jag och min sambo också vita sovrumsmöbler ;)



Må väl

2008-12-10 @ 23:09:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0