Höstig svamplasagne



Så är det då fredag eftermiddag och det är bland de bästa timmarna på hela veckan tycker jag. Helgen ligger framför ens fötter och förhoppningsvis har man alltid någon/några skojiga saker att se framemot, om inte kan man ju alltid glädja sig åt att man kan ha sovmorgon i två dagar, alltid något. På fredagen vill åtminstone vi hemma i vår lilla familj äta något gott och ta ett glas vin eller två till och bara njuta av tanken på att helgen är här. Ikväll är jag sugen på att laga en höstig svamplasagne med pesto och så sippa på ett mustigt rödvin till det. Får se vad det blir, men nog låter det gott alltid. Nu ska jag avsluta här så att jag kan gå hem i tid, vi hörs senare! Trevlig helg på er! Kram kram!

Här kommer receptet:

Ingredienser:

20 g karljohanssvamp, torkad
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
2 msk smör/margarin
700 g skogschampinjoner
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
1.5 dl vispgrädde
1 dl persilja, finhackad
3 msk färsk riven parmesan

Bechamelsås
2 msk smör
3 msk vetemjöl
7 dl varm mjölk
1 st tärning grönsaksbuljong

Pesto
1 st basilika i kruka
50 g pinjenötter
2 st vitlöksklyftor
3 msk parmeanost
3 msk olivolja

Gör så här

1. Lägg den torkade svampen i blöt i ljummet vatten minst 30 minuter.
2. Finhacka lök och vitlök och stek dem i smör utan att de tar färg ca 3 min. Skiva champinjonerna och blanda ner dem i stekpannan. Krama ur den blötlagda svampen, blanda ner den också.
Låt alltsammans steka ca 10 min på medelgod värme.
3. Gör under tiden béchamelsåsen. Smält smör i en kastrull och vispa ner vetemjöl. Vispa ner varm mjölk och lägg i buljongtärning. Koka upp och låt småkoka ca 5 min. Ställ åt sidan.
4. Pesto: Blanda i en mixer basilika, 40 g av pinjenötterna, pressad vitlök och parmesan. Kör och tillsätt under tiden olja lite i taget. Du kan också göra peston i en skål med en stavmixer eller den
tidskrävande varianten och mosa samman peston i en mortel.
5. Sätt ugnen på 200°. Krydda den stekta svampen med salt och peppar. Blanda ner grädde och låt puttra ca 1 min. Blanda ner persilja och parmesan.
6. Varva i portionsformar eller en stor form lasagneplattor, svampstuvning och béchamelsås. Avsluta med ett lager lasagneplattor och bred på peston. Ringla lite béchamel på och strö resten av
pinjenötterna ovanpå. Grädda portionslasagne ca 30 min och stor lasagne ca 40 min i mitten av ugnen.

Servera den varm gärna med sallad till.

TREVLIG HELG!


Kommentarer
Postat av: Malin S

Lasagne är perfekt fredagsmat. Denna är ju dessutom härligt höstig. Höstigt gillas. Ha en övermysig fredag med maken & apan ;) Kramar.

2008-10-03 @ 15:04:30
URL: http://malinsmacblogg.blogg.se/
Postat av: Anna

Malin S:

Lovar ha en mysig fredag med mannen och min lille monkey, fniss.. ;-) Stor kram!

2008-10-03 @ 15:17:47
URL: http://starwoman.blogg.se/
Postat av: Rebecca

Hej Anna!



Ville titta in och önska trevlig helg! Låter mysigt det du hade i planerna. :) Själv får jag vänta lite innan mannen kommer hem; han jobbar till sent. Men jag passar på att få undan lite göromål här hemma. Det är ju rätt skönt att ha sådant undanstökat och klart. :)



Kram på dig!

2008-10-03 @ 15:47:37
Postat av: Anna

Rebecca:

Åh vad mysigt att du önskade mig trevlig helg, jag vill önska det samma tillbaka! Hoppas du och mannen får en riktigt mysig och kul helg =) Massa kramar!

2008-10-03 @ 16:09:40
URL: http://starwoman.blogg.se/
Postat av: Madeleine

Ha en riktigt bra helg=)

Många kramar Madeleine

2008-10-03 @ 18:19:57
URL: http://livetuppochner.blogg.se/
Postat av: Mary

Lasagne är såå gott, och kul att göra och bjuda på dessutom! Tack för recept. Får man fråga vilket Rioja som var i glaset? Ha en härlig lördagseftermiddag ;-D

2008-10-04 @ 12:57:34
URL: http://marysfavoriter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0