En måndagsfundering


Jag har länge funderat över detta med människor som verkar tro att det är okej att vräka ur sig precis vad som helst i kommentarsfälten. "Har man en allmän blogg får man tåla det" säger dessa personer ofta till sitt försvar. Nu menar jag inte att min blogg är särskilt utsatt, för peppar, peppar är jag ganska förskonad från dessa elakheter för det mesta. Det jag menar är mer att "fenomenet" finns i största allmänhet.


Lika förundrad och nyfiken blir jag varje gång. Vad är det för individer som döljer sig bakom kommentarerna? Vad är det som driver dessa människor? Varför känna ett sådan starkt behov av att vräka ur sig otrevligheter som kanske rent utav sårar andra?

 

Visst kan man framföra sina åsikter och även kritiska sådana. Man behöver inte hålla med i allt som skrivs, men  ofta handlar det om rena påhopp som bloggaren får mottaga. Är man som läsare intresserad av att visa fram sin synpunkt så finns det mängder med sätt som man kan göra detta på utan att det blir rena påhopp. Jag tycker faktiskt att man i dessa fall kan lämna kommentaren utan att den ens behöver ha en tråkig ton. Men dessa personer jag talar om verkar mest ha siktet inställt på att vara så illasinnade som möjligt. Att det skulle vara deras egna åsikter dessa individer vurmar så för tror jag inte ett dyft på. Jag har sedan länge genomskådat att detta använder man bara som en förevändning för att kunna "gömma" sig bakom något. Precis som dessa människor gömmer sitt rätta "jag" bakom ett anonymt namn. Fegt och ryggradslöst tycker jag!

 

Det som slagit mig är att ofta så hävdas det med bestämdhet att någon avundsjuka handlar det inte alls om. Men jag tror att det är just detta det innerst inne handlar om. Jag säger inte alltid, men många gånger. Avundsjuka är den tydligaste formen av beröm, bara lite illa paketerad av en osäker människa.

 

Speglar då dessa människor det samhälle vi lever i stort eller är de bara små avarter som det egentligen innerst inne är synd om? Jag vet inte, jag har i vilket fall svårt att känna någon som helst sympati för personer som beter sig på detta vis, oavsett vad de nu bär med sig i sina "ryggsäckar".

 

Önskar man kunde få alla att tänka till en extra gång när det där obestämbara och elaka "vill ut". Då skulle det bli bra mycket trevligare stämning i cyberspace och i övriga världen också för den delen!

Over and out!


Kommentarer
Postat av: Ulrika

Bra skrivet! Verkar som att fler och fler får sej en dusch av otrevligheter nuförtiden..

2010-08-16 @ 08:19:57
URL: http://lifeofbjork.blogg.se/
Postat av: Maria

Mycket kloka ord!

Och detta är så sant " Avundsjuka är den tydligaste formen av beröm, bara lite illa paketerad av en osäker människa. "



Tack för en underbar blogg! : )

Hoppas du får en bra start på veckan!



Kram / Maria



2010-08-16 @ 08:37:15
Postat av: Ann-Louise

Klart det handlar om avundsjuka i grund och botten, att nån har det man vill ha själv osv. Att man aldrig får bekräftelse och då projicerar man sin egen svaghet på en annan människa, fast det i grund och botten är den som har problem.

Många gånger tror jag att såna människor aldrig fått lära sig, har en sån yta så att inget "ser" ut att fastna på dem, men innerst, inne har de kaos. Sorgligt hur det kan bli så fel.



Hoppas du har det bra i allafall och inte tar år dig av dessa bittra kommentarer. Idag är min sista semesterdag så den ska bli låååång!!



Kram

2010-08-16 @ 09:25:31
URL: http://annlouisesvarld.blogg.se/
Postat av: Maria

Usch så trist med människor som skriver otrevliga saker i kommentarsfälten. Varför ens kommentera om man inte kan göra det på ett trevligt sätt? Man behöver absolut inte tycka lika om saker men man behöver definitivt inte vara elak. Ni som bloggar bjuder på er själva, delar med er av era liv både i skrift och bilder och låter oss läsare följa med i eran vardag. Tyvärr är det nog mycket avundsjuka bakom elaka kommentarer, människor som har dåligt självförtroende/mår dåligt och vill försöka trycka ner andra. Superdåligt! Om man inte gillar en blogg så behöver man varken läsa den eller kommentera. Man läser väl ändå en blogg för att man tycker om det som skrivs i den? Jag blir otroligt inspirerad av din blogg Anna. Jag älskar din blogg och hoppas att du fortsätter ditt bloggande =) Hoppas du får en jättefin dag och mår toppen med lilla Myris i magen. Stor kram till dig!

2010-08-16 @ 09:28:18
Postat av: Rebecca

God förmiddag!



Ja, då var man inne i sina vanliga rutiner då. ;)Tittar in i jobbpausen o kollar om du skrivit ngt på morgonkvisten. :)



Som du säger är det nog många som häver ur sig fulheter av avundsjuka, men säkert inte alla gånger, som du själv skrev. Nätet är väl ett enkelt och lätt sätt att avreagera sig via, just pga att man inte behöver konfrontera ngn personligen. Det är ju en dator man stirrar på, även om det är en person i "andra änden".

Ofta känner "förövaren" inte heller "offret" personligen, och då blir det ju också "lättare" att göra påhopp.



Ibland kan man ju se i bloggar att någons utspel blir "utrett". Alltså att en dialog uppstår mellan de inblandade. Då brukar man ofta se att det hela inte var så allvarligt; att uttalandet mera var ett sätt för uttryck. Inte bra så klart! Men en sak har jag lärt mig, och det är att just uttryck är väldigt viktiga för oss människor. Dock finns det ju bättre sätt att göra sina utspel på, så klart!



Det är synd att många gärna blundar för att det verkligen är livs levande människor, som utsätts i andra änden av cyberspace. Men vi får inte glömma att det även förekommer att påhopp rakt upp i ansiktet IRL. Men å andra sidan kan man väl se det som mindre fegt i sammanhanget. ;/



Massor kramar!

2010-08-16 @ 09:40:03
Postat av: Paula

tänkvärt inlägg!

jag intsämmer med det du skriver om avundsjuka, för varför skulle en person återkomma till en blogg och skriva "fula" kommentarer om han/hon inte finner bloggen intressant (innerst inne)?

som du själv skriver kan inte jag heller FÖRSTÅ varför människor vräker ur sig elakheter om sådant som egentligen inte berör dem - har de inget annat för sig?



kram, Paula

2010-08-16 @ 09:48:21
URL: http://hallonmasken.blogg.se/
Postat av: Sofia

Det är verkligen ett dilemma tycker jag!



Själv älskar jag att läsa bloggar och jag har märkt att vissa bloggare verkligen får sin beskärda del av avundsjuka kommentarer. Jag mår ganska dåligt över de kommentarer t ex Engla brukar få, hon kan inte säga flaska i bloggen utan att det ska finnas någon som retar sig på det och måste hacka på henne. Å andra sidan får man inte glömma bort att hon har hon mängder med läsare som stöttar henne, peppar henne och överöser henne med komplimanger dagligen. Förhoppningsvis så överväger detta :) Men de kritiska kommentarerna hon får är ofta rena elakheter som säkert har med avundsjuka att göra. I alla fall uppfattar jag det så.



Jag gillar inte skitsnack ö h t men jag tycker ändå att man borde få kunna lämna en kritisk kommentar eller åsikt i kommentarsfältet. Det är ju inte alltid en bloggare har vettiga åsikter. Jag menar inte att man måste berätta att man inte gillar bloggarens nya hårfärg/soffa/klänning. Sånt kan man behålla för sig själv (men oroväckande många tycker att de bara måste skriva en kommentar om det- hur många skulle säga det till någon ansikte mot ansikte?). Men om bloggaren delger sina åsikter i en viss fråga och man inte håller med eller blir rentutav provocerad.. ja, jag tycker man ska få berätta det då. Det kan inte vara någon lag på att man måste gilla allt som skrivs i en blogg. Men det är helt klart en känslig fråga och det allra bästa är nog egentligen att man undviker de bloggar som man stör sig på.



2010-08-16 @ 09:50:48
Postat av: Tella

Ja tyvärr så är det allt för enkelt att gömma sig bakom skärmar och spy ut elakeheter på internet. Man behöver ju inte ta konsekvenserna. Knappast att de skulle våga yttra sig irl. Ett ny form av vuxenmobbning antar jag..

2010-08-16 @ 09:53:24
URL: http://tellas.blogg.se/
Postat av: Annie

Bra skrivet Anna! Kunde inte hålla med dig mer. Har själv funderat över detta fenomen och jag förundras ofta hur vissa ens orkar att vara så hatiska och spydiga i sina kommentarer. Tror det rör sig om väldigt ensamma människor utan ett värdigt liv. Varför skulle man annars hacka så på bloggpersoner?



Jag menar, bara för att man skriver en blogg så behöver den ju inte spegla hela ens person.



Önskar dig en fin dag!

2010-08-16 @ 09:59:31
Postat av: Christina

Håller absolut med om att det ofta är avundsjuka bakom. Förstår inte varför en del tycker det är ok att vräka ur sig vad som helst på ett kommentarsfält på nätet. Tror inte de flesta skulle kunna säga det dom skriver till en annan människa "face to face" eller jag hoppas inte det iaf.....

Hoppas du får en fin dag och start på arbetsveckan!



Kram!

2010-08-16 @ 10:10:44
Postat av: Pillan

Jättebra skrivet och mitt i prick! Det där med avundsjuka är nog helt rätt tänkt av dig... och om man vill vara kritisk så är det väl bättre att inte vara anonym utan stå upp för sin åsikt kan jag tycka!

KramPillan

2010-08-16 @ 11:01:23
URL: http://hemmahospillan.blogg.se/
Postat av: Marita

Håller absolut med dej! Visst är det precis som du skriver. Lycka till med lilla myran i magen:) spännande tid framför er! Själv ska här anlända en bebis om 3v. Nervöst kan ja säga;) Kram M

2010-08-16 @ 12:09:23
URL: http://tusenideer.blogg.se/
Postat av: Marita

Håller absolut med dej! Visst är det precis som du skriver. Lycka till med lilla myran i magen:) spännande tid framför er! Själv ska här anlända en bebis om 3v. Nervöst kan ja säga;) Kram M

2010-08-16 @ 12:10:24
URL: http://tusenideer.blogg.se/
Postat av: Sofia

Bra skrivet, så sant så sant!



Tack för en jätte bra blogg.

2010-08-16 @ 12:20:56
Postat av: Karin

Håller helt med dig! Så tråkigt med de otrevligheter som kan förekomma i bloggosfären. Det tragiska är att dessa människor troligtvis både är avundsjuka och olyckliga och inte har upptäckt "givandets glädje". Tur dock att de allra flesta är trevliga och schyssta! :)

Hoppas du har en bra måndag! Kram

2010-08-16 @ 12:49:37
URL: http://dufvander.blogg.se/
Postat av: Elins blogg

Tack snälla söta du, en rosa solnedgång är nåt av de vackraste :)



Känner igen mig i vad du skriver. Jag tror att ca 99% av allt elakt folk skriver handlar om avundsjuka. Sorliga människor som är trötta på sitt eget liv och bara vill förstöra för andras. I min blogg har det varit en och samma person som skrivit sen jag startade min blogg massor av dumma saker och alltid samma ip-nummer men med olika namn både tjejnamn och killnamn. Men jag tror det är en tjej eftersom denna en gång frågade snällt var jag köpt en klänning. Tycker synd om såna människor som inte har nåt bättre för sig än att lägga sig i andra liv!



Hoppas allt är bra med er och ha en bra dag! Stora kramar!

2010-08-16 @ 14:00:44
URL: http://elinhammarstrom.blogg.se/
Postat av: Jenny

Du har så sant i det du skriver och jag är övertygad om att det iallafall 9 gånger av 10 handlar om ren och skär avundsjuka. Att det skulle vara synd om dessa människor tycker jag bestämt inte. Det handlar om missunsamma tjejer (ja för det är väl också nästan ALLTID tjejer som skriver dessa kommentarer) som stör sig på andra tjejer som tycks ha ett bra liv, dom vill tracka ner på andra för att framställa sig själva som bättre. Varför låter man det annars inte bara vara? Vad är det då som driver en att gå in på en blogg och skriva otrevliga kommentarer? Man kan inte hålla med om allt, men en normal människa lägger inte ner tid och energi bara för att vara elak och försöka göra någon ledsen.

2010-08-16 @ 14:04:14
URL: http://myhousemylifemywords.blogg.se/
Postat av: Malin

Det sista har du så rätt i!

Men det finns två sidor av avundsjuka, man kan vara det och samtidigt unna en annan lycka och välmående eller vad det än må vara. Men man kan också vara avundsjuk på det mer onda sättet - att vara missundsam. Det är det värsta, enligt mig.



Det senare har jag upplevt mycket av på senare tid (i verkliga livet, har ingen blogg). En avundsjuka som har tagit sig uttryck av att personen i fråga försöker tävla och hävda sig på alla möjliga sätt. Och inte kan unna mig (eller någon annan) lycka och välmående. Det är underligt men jag fick ett annat perspektiv när du satte ord på det. Kanske helt enkelt ska ta det som en komplimang och inte alls bli sårad och ledsen...



Är in och läser här ibland men har aldrig skrivit något. Du har en rolig och smart blogg med en härlig blanding. Fortsätt med det!



Kramar /Malin

2010-08-16 @ 14:33:45
Postat av: LiSSaN

Så himla bra skrivet! Jag förstår mig inte heller på dessa dolda personer. Förmodligen skulle de aldrig våga säga något liknande i en verklighet. Hade en period då jag själv råkade ut för detta på min blogg. En och samma person VARJE gång! Jag ignorerade tillslut och valde att godkänna alla kommentarer först, så tillslut tröttnade personen i fråga...men det är så himla tråkigt och tröttsamt.

2010-08-16 @ 14:39:15
URL: http://lisselissans.blogg.se/
Postat av: Johanna

Delar din åsikt, helt!

2010-08-16 @ 15:19:12
URL: http://framtidstankar.blogg.se/
Postat av: ophelie

"If you don't have anything nice to say, you should shut up". I think people should live by that sentence. You should not have to worry about negative thoughts, especially when you have a little Ant that needs all your energy to grow. I don't know what is wrong with people in Europe, envy, jealousy, judgement about others, we all need a break from this kind of behavior.

Hugs

2010-08-16 @ 16:50:25
Postat av: Mathilda

Jag tror att vissa människor har svårt att hantera sin avundsjuka och att glädjas med andra som har något de själva saknar. Självförtroende, en pryl, en familj, många bloggläsare. Allt retar tydligen upp, blir till avundsjuka och sedan taskiga kommentarer. Och nej, man ska inte ta allt bara för att man bloggar och delar med sig av livet. Tycker otrevligheter är lika fult och oacceptabelt i internetvärlden som i verkliga livet. Synd bara att inte alla människor lever så. Det blir, som du säger, trevligare då.

2010-08-16 @ 18:02:22
URL: http://enannandelavstockholm.se
Postat av: Emmy

WORD!

2010-08-16 @ 20:09:54
URL: http://emmyt.blogg.se/
Postat av: Emelie

Du är klok som en bok och jag håller helt och hållet med dig!

Kram till dig och myris! <3

2010-08-16 @ 20:26:26
URL: http://emmi82.blogg.se/
Postat av: Annas inspiration

Kloka måndagsfunderingar!

Jag hävdar bestämt att det beror på avundsjuka.



kramkram

2010-08-17 @ 19:58:09
URL: http://annasinspiration.blogg.se/
Postat av: Sjantika

Usch, har faktiskt inte ens tänkt den tanken. Kort sagt må jag ju säga att gillar man inte en blogg av en eller annan anledning, skit i att läda då. Svårare e de ju inte. Jag älskar din blogg, tycker du verkar vara en helt underbar människa, altid positiv och ödmjuk, och jag älskar verkligen alla idèer jag får av din blogg! Så fortsätt i samma anda, dela med dig av dina tankar och påhitt, och skicka en slängpuss till alla stackare som inte har vettigare saker att göra i sitt stackars liv! <3

2010-08-18 @ 17:38:24
Postat av: Vishni

Jag tycker också att alltför många tycker det är helt ok att göra personliga påhopp i en blogg bara för den är allmän. Helt fel! Självklart ska man som bloggare kunna ta emot kritik och se att andra inte alltid delar ens åsikter men då ska det var av konstruktiv sort. Inte av den elaka personliga sorten! Jag bloggar själv och vet att även om man älskar vissa bloggar så håller man inte alltid med det som skrivs, men att gå från att bara läsa det till att vara elak och behöva kommentera, det är bara dumt och onödigt. Din blogg är en inspiration för mig! Så du vet!

2010-08-20 @ 16:22:13
URL: http://www.glamourbyvishni.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0